• Kjo faqe përdor cookies. Duke vazhduar të përdorim këtë faqe, ju jeni duke rënë dakord me përdorimin tonë të cookies. LEXO ME SHUME

Materjale të ndyshme

Exp

Administrator
#4
Dhiata e Re 1858 në dialektin tosk. Një përkthim në shqip nga Kostandin Kristoforidhi me shkonja greke. Një nga librat më të rendësishëm të albanologjisë.
 

Attachments

Exp

Administrator
#8
Ça gjuhe janë këto?
Keto jane shkrime nga prifti katolik Pjetër Bogdani dhe është krijimtaria e parë orgjinale e shkruar në shqip.
Gjuha është para 333 vitesh dhe është në gegërisht, dhe normalisht me ndonjë term latinisht/italisht.
Normalisht përderisa gjuha shqipe nuk kishte alfabet atëherë ai ka përdorur gërma të ndyshme rrethanore
që gjuha italiane nuk i ka.
Ja psh. I.I.10 Pèr gni scegn se keto fiale iscin giξξè tè vèrteta - Për një shenjë se këto fjalë ishin gjithë të vërteta
(Duhet të dish të lexosh italish që të kuptosh deri diku gn=nj, sc=sh)

Kjo është kopertina e librit i cili u përkthye dhe në italisht, dhe është një nga libra më të rëndësishëm të albanologjisë.
Cuneus_Prophetarum.jpg
Ndërsa këtu është vetë Pjetër Bogdani po pjesë e librit.
Bogdani.jpg


Po ça them dhe unë, ti njeh njeh Peçon, dhe e njeh shumë mirë biles të gjithë e njohim dhe e mbajmë ve vete...
E duam e nderojmë dhe e respektojmë :hello:

Peçon që thua:whistle: ti mund ta kesh parë edhe këtu.:movember:
1000Lek.jpg