• Kjo faqe përdor cookies. Duke vazhduar të përdorim këtë faqe, ju jeni duke rënë dakord me përdorimin tonë të cookies. LEXO ME SHUME

Sistemi Politonik i Greqishtes së Lashtë

Shefi

Administrator
#1
Në një nga projektet që me po merrem kohët e fundit kishte ca karaktere dhe simbole të greqishtes së lashtë :angry::dead::map:
dhe është me gjithë mend një ferr i vërtetë :map:pasi sistemi politonik (shumëtheksor) ka një mori të madhe kombinimesh dhe ta heq trurin fare, pasi janë mbi 220 kombinime. Gërmat dhe alfabetet e greqishtes së re me atë moderne janë njëlloj dhe janë 24 shkronja, ajo që ndyshon janë thekset.
Theksi oksia ´ theksi varia ` dhe perispomeni ~ si dhe dy shenja diakritike (pnevma) dasia dhe psili ᾿(& kur sistemi ASCII futet në lojë e imagjinoni vetë ça bëhet). Më poshtë keni tabelën dhe karakteret sa për të patur një ide.

sistemi-politonik-i-greqishtes-se-lashte.jpg

ἀ ἁ ἂ ἃ ἄ ἅ ἆ ἇ Ἀ Ἁ Ἂ Ἃ Ἄ Ἅ Ἆ Ἇἐ ἑ ἒ ἓ ἔ ἕ Ἐ Ἑ Ἒ Ἓ Ἔ Ἕ ἠ ἡ ἢ ἣ ἤ ἥ ἦ ἧ Ἠ Ἡ Ἢ Ἣ Ἤ Ἥ Ἦ Ἧἰ ἱ ἲ ἳ ἴ ἵ ἶ ἷ Ἰ Ἱ Ἲ Ἳ Ἴ Ἵ Ἶ Ἷὀ ὁ ὂ ὃ ὄ ὅ Ὀ Ὁ Ὂ Ὃ Ὄ Ὅ ὐ ὑ ὒ ὓ ὔ ὕ ὖ ὗ Ὑ Ὓ Ὕ Ὗὠ ὡ ὢ ὣ ὤ ὥ ὦ ὧ Ὠ Ὡ Ὢ Ὣ Ὤ Ὥ Ὦ Ὧὰ ά ὲ έ ὴ ή ὶ ί ὸ ό ὺ ύ ὼ ώ ᾀ ᾁ ᾂ ᾃ ᾄ ᾅ ᾆ ᾇ ᾈ ᾉ ᾊ ᾋ ᾌ ᾍ ᾎ ᾏᾐ ᾑ ᾒ ᾓ ᾔ ᾕ ᾖ ᾗ ᾘ ᾙ ᾚ ᾛ ᾜ ᾝ ᾞ ᾟᾠ ᾡ ᾢ ᾣ ᾤ ᾥ ᾦ ᾧ ᾨ ᾩ ᾪ ᾫ ᾬ ᾭ ᾮ ᾯᾰ ᾱ ᾲ ᾳ ᾴ ᾶ ᾷ Ᾰ Ᾱ Ὰ Ά ᾼ ᾽ ι ᾿῀ ῁ ῂ ῃ ῄ ῆ ῇ Ὲ Έ Ὴ Ή ῌ ῍ ῎ ῏ῐ ῑ ῒ ΐ ῖ ῗ Ῐ Ῑ Ὶ Ί ῝ ῞ ῟ῠ ῡ ῢ ΰ ῤ ῥ ῦ ῧ Ῠ Ῡ Ὺ Ύ Ῥ ῭ ΅ `ῲ ῳ ῴ ῶ ῷ Ὸ Ό Ὼ Ώ ῼ ´ ῾
 

Attachments

Poshnjari

Administrator
Staff member
#2
Në një nga projektet që me po merrem kohët e fundit kishte ca karaktere dhe simbole të greqishtes së lashtë :angry::dead::map:
dhe është me gjithë mend një ferr i vërtetë :map:pasi sistemi politonik (shumëtheksor) ka një mori të madhe kombinimesh dhe ta heq trurin fare, pasi janë mbi 220 kombinime. Gërmat dhe alfabetet e greqishtes së re me atë moderne janë njëlloj dhe janë 24 shkronja, ajo që ndyshon janë thekset.
Theksi oksia ´ theksi varia ` dhe perispomeni ~ si dhe dy shenja diakritike (pnevma) dasia dhe psili ᾿(& kur sistemi ASCII futet në lojë e imagjinoni vetë ça bëhet). Më poshtë keni tabelën dhe karakteret sa për të patur një ide.

View attachment 114

ἀ ἁ ἂ ἃ ἄ ἅ ἆ ἇ Ἀ Ἁ Ἂ Ἃ Ἄ Ἅ Ἆ Ἇἐ ἑ ἒ ἓ ἔ ἕ Ἐ Ἑ Ἒ Ἓ Ἔ Ἕ ἠ ἡ ἢ ἣ ἤ ἥ ἦ ἧ Ἠ Ἡ Ἢ Ἣ Ἤ Ἥ Ἦ Ἧἰ ἱ ἲ ἳ ἴ ἵ ἶ ἷ Ἰ Ἱ Ἲ Ἳ Ἴ Ἵ Ἶ Ἷὀ ὁ ὂ ὃ ὄ ὅ Ὀ Ὁ Ὂ Ὃ Ὄ Ὅ ὐ ὑ ὒ ὓ ὔ ὕ ὖ ὗ Ὑ Ὓ Ὕ Ὗὠ ὡ ὢ ὣ ὤ ὥ ὦ ὧ Ὠ Ὡ Ὢ Ὣ Ὤ Ὥ Ὦ Ὧὰ ά ὲ έ ὴ ή ὶ ί ὸ ό ὺ ύ ὼ ώ ᾀ ᾁ ᾂ ᾃ ᾄ ᾅ ᾆ ᾇ ᾈ ᾉ ᾊ ᾋ ᾌ ᾍ ᾎ ᾏᾐ ᾑ ᾒ ᾓ ᾔ ᾕ ᾖ ᾗ ᾘ ᾙ ᾚ ᾛ ᾜ ᾝ ᾞ ᾟᾠ ᾡ ᾢ ᾣ ᾤ ᾥ ᾦ ᾧ ᾨ ᾩ ᾪ ᾫ ᾬ ᾭ ᾮ ᾯᾰ ᾱ ᾲ ᾳ ᾴ ᾶ ᾷ Ᾰ Ᾱ Ὰ Ά ᾼ ᾽ ι ᾿῀ ῁ ῂ ῃ ῄ ῆ ῇ Ὲ Έ Ὴ Ή ῌ ῍ ῎ ῏ῐ ῑ ῒ ΐ ῖ ῗ Ῐ Ῑ Ὶ Ί ῝ ῞ ῟ῠ ῡ ῢ ΰ ῤ ῥ ῦ ῧ Ῠ Ῡ Ὺ Ύ Ῥ ῭ ΅ `ῲ ῳ ῴ ῶ ῷ Ὸ Ό Ὼ Ώ ῼ ´ ῾
Nuk e kam kuptuar se pse përdoreshin kaq shenja kur tashmë ka ngelur vetëm oksia dhe dy pikat, dhe e bëjnë shumë mirë punën.
 

Exp

Administrator
#3
Nuk e kam kuptuar se pse përdoreshin kaq shenja kur tashmë ka ngelur vetëm oksia dhe dy pikat, dhe e bëjnë shumë mirë punën.
E bëjnë shumë mirë punën tani pasi kjo greqishte që flitet sot është Greqishtja e Re apo Greqishtja Moderne. Gjuha greke ka disa etapa dhe disa versione, ndonjë ditë do flasim më gjerë te forumi i greqishtes, por shkurtimisht po të them se nuk ishin thjesht për bukuri, por kishin një funksion. Dmth shqiptoheshin ndryshe në çdo rast, për të bërë një shembull krahasues, në gjuhën shqipe ndryshe shqiptohet e & c dhe ndryshe ë & ç. Pak a shumë kjo është si ide vëtem se është akoma më e ndërlikuar.