Për verën

Shefi

Ushtar elitar
Anëtar Stafi
Regjistruar
22 Janar 2018
Komente
2,480
Reagimet
1,601
Schermata-2023-09-29-alle-14.02.14.webp

Le të themi dy fjalë për verën.
Vera në botën e krishterë ka qenë dhe është shumë e domosdoshme. Gjatë gjithë krishterimit gjithnjë të krishterët duket të siguronin verën për shërbimet e tyre fetare dhe kjo dhurohej ose nga besimtarët ose vetë klerikët merreshin me ngritjen e vreshtit pranë kishës apo manastirit.

Punë të madhe në fushë e enologjisë (=shkenca që merret me verën) në shekujt e fundit ka bërë kryesisht kisha katolike. Pra siç e dimë dhe nga historia, Perandoria Romake e Lindjes (Bizanti) pas 1500-ës ra nën pushtimin e errët otoman dhe bashkë me të edhe kishat ortodokse në këto territore u rrënuan gjithashtu. E vetmja kishë në nuk u dëmtua ishte ajo e Perandorisë ruse, por atje rrushi nuk bëhet. Edhe pse në Evropën lindore prodhimi i verës u vazhdua, meqënëse skamja dhe vafëria sundonte kudo, nuk kishte ndonjë interesim të madh të krijohej verë cilësore dhe e shtrenjë, aq më tepër që shtresa e pasur ishte kryesisht e fesë islame e cila është kundra alkoolit.

Kështu që i ngeli stafeta kishës katolike, edhe kisha katolike kishte problemet e saj, sidomos Italia ishte e ndarë copa-copa... Perandoria franceze ishte i vetmi vend që i kishte punët në terezi. Perandoria britanike gjithashtu ishte në rregull por edhe atje rrushi mezi bëhet.

Urdhëri i murgjërve katolikë Benedektinë e Cistercianë kanë dhënë shumë në fushën e verërave. Klerikët e krishterë vlerësohen për arritjet të shumta, si për verërat, për birrën por edhe për uiskin. Madje edhe shampanja më e famshme në botë Dom Perinjon i dedikohet murgut me të njëjti (Dom* Pérignon) emër i cili ka dhënë kontribut të rëndësishëm për prodhimin dhe cilësinë e Shampanjës.

Siç dihet Evropa perëndimore është kryesisht katolike, dhe kisha katolike kishte gjithandej kisha dhe manastire. Ata kishin një sistem sesi i ndërtonin këto vreshta kudo ku shkonin përdornin të njëjtin sistem, dhe gradualisht vunë re se edhe pse përdorin të njëjtin varietet rrushi edhe pse bënin të njëjtin punë, rezultati dilte i ndryshëm.
Më në fund ata zbuluan se ajo që ndryshonte ishte në radhë të parë vendodhja (terroir).
Terroir në fakt është një term i gjerë i enologjisë që përfshin çdo gjë pra është një ekosistem. Aty përfshihet, vendosja gjeografike, lartësi, era, dielli, reshjet, relievi, përbërja tokësore etj etj. Pra rezultati i shijes së verës edhe pse është i njëjti lloj edhe pse kemi përdorur të njëjtat teknika, në këtë vend është ndryshe nga vendi tjetër sepse ekosistemi nuk është i njëjtë. Më pas ata kuptuan se edhe varieteti i rrushit kishte preferencat e tij se ku do rritej më mirë. Zona e Bordosë (Bordeaux) në Francë shërbeu dhe shërben 'shkollë diplomimi' në fushën e verëtarisë për të gjitha shtetet e tjera.

____
* Titull që përdoret për priftërinjtë katolikë

Rregullimi fundit:
Shefit i pëlqejnë shumë lloje verërash. Por sot le të themi dy fjalë për verën italiane sepse të gjithë e dinë (@Uriel ;)) që unë i kam dobësi pepinot, njëjta gjë vlen edhe për verat italiane.
Kur të vijë radha e verërave të Galisë normale që do iu japim meritën e tyre. (për ata që nuk e mbajnë mend Galia është emri i lashtë i Francës, por Urieli meqë është i lashtë e di këtë gjë 🤣) Verat franceze janë me famë botërore, por nuk mund të themi dot të njëjtën gjë për futbollin francez.
Le të kthehemi tek verat pra. Varieteti më i përhapur dhe rrushi kampioni i Italisë është sanxhoveze (sangiovese).
Është aq shumë i përhapur saqë ka të paktën 70 sinonime...
Emri i tij vjen nga latinishtja dhe do të thotë Gjaku i Jupiterit -Zeusi në Mitologjinë Italiane 😲-

Montalcino_002.webp

Shefit i pëlqejnë shumë lloje verërash. Por sot le të themi dy fjalë për verën italiane sepse të gjithë e dinë (@Uriel ;)) që unë i kam dobësi pepinot, njëjta gjë vlen edhe për verat italiane.
Kur të vijë radha e verërave të Galisë normale që do iu japim meritën e tyre. (për ata që nuk e mbajnë mend Galia është emri i lashtë i Francës, por Urieli meqë është i lashtë e di këtë gjë 🤣) Verat franceze janë me famë botërore, por nuk mund të themi dot të njëjtën gjë për futbollin francez.
Le të kthehemi tek verat pra. Varieteti më i përhapur dhe rrushi kampioni i Italisë është sanxhoveze (sangiovese).
Është aq shumë i përhapur saqë ka të paktën 70 sinonime...
Emri i tij vjen nga latinishtja dhe do të thotë Gjaku i Jupiterit -Zeusi në Mitologjinë Italiane 😲-

View attachment 2653
Si pas fotos duket si shesh i zi.

Njohuria e verërave mund t'ju shpëtojë jetën.
Një fragment me Xhejms Bondin, agjentët edhe pse i japin një nga verërat më të mira në botë
Muton Rothsçajd, Xhejmsi meqë dyshonte kërkon një Klaret (anglezët Claret çdo lloj vere të kuqe nga Bordoja).
dhe Muton Rothsçajd ishte gjithashtu klaret kështu ata u zbuluan...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

GtxIcTeWsAAoAFq.webp

“By the way, one of the Roosevelt documents which came down to me illustrates the change that has come over certain aspects of public life since the time which pessimists term "the earlier and better days of the Republic." Old Isaac Roosevelt was a member of an Auditing Committee which shortly after the close of the Revolution approved the following bill.” —Teddy Roosevelt
GtxOQCuWUAAGrZ5.webp

Back