- Regjistruar
- 22 Janar 2018
- Komente
- 2,076
- Reagimet
- 1,287
Ky levendi këtu është Spiridhon Lui. Dhe është levend me gjithë kuptimin e fjalës. Spiridhon Lui është lojtari i parë që i Lojrave Olimpike Bashkëkohore që merr medalje ari në Maratonën Olimpike (42km), të zhvilluara në Greqi në Athinë më 1896.
Shumë vetë nuk e dinë por ai është arvanitas, pra Spirua apo Pilua është fituesi i parë i medaljes së artë. Fitorja e tij është historike dhe nder i madh për të gjithë.
Edhe pse është i panjohur për ne arvanitasit e Shqipërisë në ai akoma edhe sot mbahet si hero në Greqi.
Madje në gjuhën greke ekziston edhe shprehja "egjine luis (έγινε Λούης) - u bë luis" dmth iku, fluturoi
Pra personi i parë që dekorohet me medalje ari është arvanitas dhe
simbolika e kësaj fitoreje kishte kaq rëndësi saqë ai u ftua si anëtar nderi për 40 vjetorin e Lojrave Olimpike në Berlin në 1936.
Interesante akoma është edhe fakti se aty printe skuadrën e delegacionit grek dhe me veshjen arbëreshe është takuar dhe me Adolf Hitlerin të cilit personalisht i ka dhënë një degë ulliri.
Mbërritja e Spiridhon Luit në Stadjumin Panathinaikos.
Spiro Lui në paradën e fitimtarëve në lojrat e para olimpike 1896
Spiro Lui fitimtar Athinë 1896
Afisha e Lojrave Olimpike të 1896
Spiridhon Lui duke u futur në stadjumin olimpik në Berlin 1936
Spiridhoni i jep Adolf Hitlerit një degë ulliri - Berlin 1936
Spiridhoni i jep Adolf Hitlerit një degë ulliri - Berlin 1936
Spirua paraprin skuadrën greke në lojrat olimpike të Berlinit si i ftuar nderi
Në Lojrat Olipike të vitit 1936 që u zhvilluan në Berlin, gjermanët menduan
që flaka olimpike të mos ndizet në stadjum por të Tempullin e Herës në Olimp
dhe të vijë me pishtarë nga vrapues të shumtë. Kjo nismë e organizuar nga
gjermanët pati sukses dhe është bërë traditë në të gjitha lojërat olimpike që pasuan.
Flaka Olimpike për herë të parë më 1936 me veshjet tona me fustanellë
(Diçka tjetër që më bën përshtypje janë ca gazatarruca të cilët gjasme shkruajnë artikuj për Luin por edhe ca informacione sakate që gjejnë me zor i përkthejnë, por puna nuk mbaron me kaq se e bëjnë si ai skeçi doni më për Belulin. Doni më për Luin? Otomanët ashtu, kështu grekët e ashtu sllavët kështu. Hë mo doni më për Luin? Sllavët ashtu, grekët kështu etj. Emri i tij është Spiridhón ose Spiridón por mbiemri në shqip është Lui, jo Luis. Këta otomanistë apo neomaksistë nuk kanë punë tjetër por si skutha ndezin fitila dhe shtyjnë urët e zjarrit. Nejse secili me programin e tij
Rregullimi fundit: