Fërfëre apo Vëzhvëshe

Exp

Kalorës i lartë
Anëtar Stafi
Regjistruar
12 Shkurt 2018
Komente
9,660
Reagimet
6,517
Mungesa e një institucioni gjuhësor i cili trajton seriozisht fjalët e reja që hyjnë në gjuhën shqipe, ka shkaktuar një ngërç të madh në gjuhë tonë. Kjo i detyron njezit që të sjellin fjalën e huaj, ashtu siç e dëgjojnë ose ndonjëherë pëpiqen të formojë fjalë vetë sipas rastit. Le ta përdorim këtë temë për këto fjalë.

Meqë ra llafi, çfarë fjalë përdorni për ventilatorin e kuzhinës apo të banjos,
Fërfëre (ngaqë ja bën fër-fër) apo vëzhvëzhe (ngaqë ja bën vëzh-vëzh) apo keni ndonjë tjetër fjalë...
fërfëre-apo-vëzhvëzhe.jpg

Jo te ne nuk i thone fërFëre po thon ndegjo si ben Bërr bërr po dhe zhurma tjera! E kete fër fëren e thone kur leviz dicka lehte. P.sh nese Ti meshifesh mbulohesh me jorgan dhe ne ste shofim por e ndegjojm zhurmen se leviz dicka themi' ndegjo si ben fërr fërr.😊
@Zoe po Ti votove mi. Dreqi e morri une votoj per Bërr Bërr! 😂

Mungesa e një institucioni gjuhësor i cili trajton seriozisht fjalët e reja që hyjnë në gjuhën shqipe, ka shkaktuar një ngërç të madh në gjuhë tonë. Kjo i detyron njezit që të sjellin fjalën e huaj, ashtu siç e dëgjojnë ose ndonjëherë pëpiqen të formojë fjalë vetë sipas rastit. Le ta përdorim këtë temë për këto fjalë.

Meqë ra llafi, çfarë fjalë përdorni për ventilatorin e kuzhinës apo të banjos,
Fërfëre (ngaqë ja bën fër-fër) apo vëzhvëzhe (ngaqë ja bën vëzh-vëzh) apo keni ndonjë tjetër fjalë...
View attachment 2461
Varet. Nese eshte high quality, eshte ferfere. Per plebenjte eshte vezh-vezhe.

Me keto ritme qe ecen globalizmi, shqipja do perfundoje ne gjuhe rudimentare krejt. Tip njesoj si gjuha indiane.

• i mërzitur
Reagimet: Exp
Per me teper, nuk eshte ceshtje "institucioni". Asnje institucion nuk ka fuqi imponuese qe praktikisht te imponoje menyren dhe formen sesi te flasim.

Ka qene nje kohe, dikur qe aparati shteteror kishte fuqi imponuese dhe ishte monopol. (Perfytyro zyshen me shkop ne dore qe te bie kokes nese nuk e ke bere mire detyren e shtepise se bukurshkrimit)

Nuk ekziston me dicka e tille.

• Pëlqej
Reagimet: Zoe
Per me teper, nuk eshte ceshtje "institucioni". Asnje institucion nuk ka fuqi imponuese qe praktikisht te imponoje menyren dhe formen sesi te flasim.

Ka qene nje kohe, dikur qe aparati shteteror kishte fuqi imponuese dhe ishte monopol. (Perfytyro zyshen me shkop ne dore qe te bie kokes nese nuk e ke bere mire detyren e shtepise se bukurshkrimit)

Nuk ekziston me dicka e tille.
Këtu nuk po flasim për çështje imponimi. Por që e ka në dorë institucioni gjuhësorë kjo nuk ka diskutim. Nuk mundet një, gazetar, këngëtar apo politikan dhe të thotë apo shkruaj si t'i vijë për mbarë dhe kjo të 'reklamohet' si diçka zyrtare. Para disa javësh u mbajt kuvendi kombëtarë i gjuhës shqipe. Kryeministri z. Rama deklaroi që është përgatitur një draft për përmirësimin dhe mbrojtjen e gjuhës shqipe, jam kurjozë të di se çfarë është bërë.

• Pëlqej
Reagimet: Exp
Këtu nuk po flasim për çështje imponimi. Por që e ka në dorë institucioni gjuhësorë kjo nuk ka diskutim. Nuk mundet një, gazetar, këngëtar apo politikan dhe të thotë apo shkruaj si t'i vijë për mbarë dhe kjo të 'reklamohet' si diçka zyrtare. Para disa javësh u mbajt kuvendi kombëtarë i gjuhës shqipe. Kryeministri z. Rama deklaroi që është përgatitur një draft për përmirësimin dhe mbrojtjen e gjuhës shqipe, jam kurjozë të di se çfarë është bërë.
Ne menyre absolute flasim per ceshtje imponimi. Menyra sesi e shkruajme dhe flasim shqipen zyrtare, eshte dicka e imponuar.

Sado qe imponimi ka pasur shtrirje mbarekombetare dhe ka qene uniforme.

Qe ketej vjen shqipja e quajtur "standard".
Shteti ka pasur monopolin e vendosjes se imponimit. Ka pasur gjithashtu dhe mekanizmat (tools) sesi te realizonte standardizimin. Newsflash: nuk e ka me.

Dikur, para viteve 90', qe te botoje nje liber, te shkruaje nje artikull ne gazete, te dilje ne televizor etj etj, duhet t'i permbaheshe standardit. Kishte dhe nje person te perkushtuar ne kete pune, qe quhej redaktor. Ky te korrigjonte gabimet ne te shkruar e te folur - nese kjo e fundit ishte e nevojshme.

Nuk ka me mekanizma te tilla. Sot, ekuivalenti i daljes ne televizor, eshte te besh video ne jutub. Dhe jutubi nuk te kerkon ti permbahesh politikes redaksionale.

Nje tjeter shembull, eshte ky forum. Nuk eshte se te heq njeri te drejten e te shkruarit nese nuk i permbahesh standardit.

Jetojme ne tjeter epoke.

Nuk ka me mekanizma te tilla. Sot, ekuivalenti i daljes ne televizor, eshte te besh video ne jutub. Dhe jutubi nuk te kerkon ti permbahesh politikes redaksionale.

Nje tjeter shembull, eshte ky forum. Nuk eshte se te heq njeri te drejten e te shkruarit nese nuk i permbahesh standardit.

Jetojme ne tjeter epoke.
Pikërisht për këtë po flasim, na duhet një instistucion apo një mekanizëm.
Ka shumë mënyra për t'u realizuar:

psh sa karagjoze tingëllon fjala meme e përdorur ne media por sa bukur është kur e thua mimë.

Jo te ne nuk i thone fërFëre po thon ndegjo si ben Bërr bërr po dhe zhurma tjera! E kete fër fëren e thone kur leviz dicka lehte. P.sh nese Ti meshifesh mbulohesh me jorgan dhe ne ste shofim por e ndegjojm zhurmen se leviz dicka themi' ndegjo si ben fërr fërr.😊
Ja mēsuam edhe një variant tjetër, bërbëre, siç duket fërfëret nga lagjia juaj bëjnë shumë zhurmë.

Unë mendoj se fjala e përshtatshme është ajrues.

Rregullimi fundit:
standartet zakonisht vihen kur shumica jane dakort per nje teme te caktuar , por nuk esht se duhet pikerisht ashtu thjesht ta pranojne te gjithe qe te kuptohen me njeri tjetrin kur flasin.

standartet zakonisht vihen kur shumica jane dakort per nje teme te caktuar , por nuk esht se duhet pikerisht ashtu thjesht ta pranojne te gjithe qe te kuptohen me njeri tjetrin kur flasin.
E migjithatë mos harroni se njerëzit njëlloj si majmunët imitojnë njëri tjetrin
prandaj ne i themi ose siç i thonë të huajt ose bëjmë shpikje aty për aty
nëse institucioni del e kap i pari radhën edhe ua thotë të gjithëve të gjithë pastaj deri diku do e pranojnë
dhe nëse një përkthyes nuk e di një fjalë duhet të stimulohet të gjejë fjalën më të përshtatur që të tjerët më parë se ai kanë gjetur

të njëjtën çështje kemi diskutuar pikërisht këtu te Shqipopedia 10 vite më parë

Varet. Nese eshte high quality, eshte ferfere. Per plebenjte eshte vezh-vezhe.

Me keto ritme qe ecen globalizmi, shqipja do perfundoje ne gjuhe rudimentare krejt. Tip njesoj si gjuha indiane.

kur me vjen burri na stani
ferr ferr ma ben fustani

vota ime i shkon ferferes
:thinking:

Duke marrë parasysh edhe opinionet tuaja kemi dhe themi

Fërfëre - Meqë është e cilësisë së lartë dhe nuk bën shumë zhurmë po quajmë ajruesin e kuzhinës
Vëzhvëzhe - Mëqe nuk është edhe aq e sofistikuar bën pak më shumë zhurmë po quajmë ajruesin e banjos.
Bërrbërre - Bërrbërre meqënëse bën shumë zhurmë ngjaqë është më i fuqishëm po quajmë ajruesit e mëdhenj në korridore apo ato industriale.

Ça mendimi keni?

Ja dhe disa tema interesante

ë-ja
538
1
Ça the mo
1,068
3
Zog gomari
2,017
9
Y-ja